Kiimassuon jätekeskus
kuormien vastaanotto

Avoinna tänään –

 
 
Blogi | Kiikarissa

Blogi | Kiikarissa

08.02.2019

Uraohjuksesta kotiäidiksi ja takaisin


Olen aina halunnut olla johtaja. Jo alle kouluikäisenä olin sukulaislasten kanssa leikkiessä todennut, että ”minä en ole mikään palvelija, vaan minä haluan olla johtaja!”. Sinänsä hauska kommentti pienen lapsen suusta, mutta näin isompana olen miettinyt, että jotain perää tuossa toteamuksessa on ollut. Ainakin kun katsoo, miten olen pyrkinyt uraani edistämään. Ei sillä, että minä vieläkään mikään johtaja olisin. Mutta ehkä tässä tapauksessa ei olekaan kyse muiden ihmisten, vaan oman itsensä johtamisesta.

Mielestäni johtajalla pitää aina olla selvä näkemys siitä, mihin suuntaan johtamaansa asiaa haluaa viedä. Oli se sitten yritys, tiimi, harrastejoukkue tai oma elämä ja ura. Oman urani kohdalla olen jatkuvasti pyrkinyt oppimaan uusia asioita ja sitä kautta kartuttamaan tietotaitoa ollakseni valmis etenemään seuraavaan, isompaan haasteeseen. Kaikki suorittamani koulutuksetkin olen valinnut siten, että ne toisivat minulle uusia mahdollisuuksia edetä urallani.

Työ ja oma ura ovat aina olleet minulle todella tärkeitä asioita. Joskus jopa liiankin tärkeitä. Tämä korostui erityisesti vuosina 2014 – 2017, jolloin valmistelin väitöskirjaani jätteenpolton pohjakuonien hyödyntämisestä maarakentamisessa. Tein töitä käytännössä 24/7 ja liian usein, vaikka olinkin kotona, en ollut oikeasti läsnä. Tästä en mitenkään päin voi olla ylpeä, mutta väitöskirjani sain kuitenkin valmiiksi syksyllä 2017. Yksi iso urakka vierähti pois niskoiltani ja tämä sattuikin juuri sopivaan aikaan! Odotin tuolloin toista lastani ja vuoden 2018 alkupuolella jäinkin sitten vanhempainvapaalle.

Ja se vasta olikin muutos! Kolme edellistä vuotta olin juossut tukka putkella paikasta toiseen, pitänyt esityksiä Suomessa ja ulkomailla sekä kirjoittanut jos jonkinlaista artikkelia ja raporttia, kunnes yhtäkkiä maailmani olikin neljän seinän sisällä lasteni kanssa. Silloin vasta todella ymmärsin, mitä oman itsensä johtaminen voi olla. Uran edistäminen määrätietoisesti eteenpäin on itse asiassa pala kakkua, mutta omien lasten kanssa yhden päivänkin vieminen aamupuurosta nukkumaanmenoon voi olla sellainen ponnistus, että ihmettelen tosissani miten niin moni siitä selviää!

Lasten kanssa ollessani oivalsin monia asioita itsestäni ja erityisesti siitä, miten tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Isoimpia oivalluksia sain käydessäni Heli Mäkelän (Kasvun Taika) verkkokurssia ”Kohti myönteistä kasvatusta”. Huutaminen ja hyökkäävä asenne ei koskaan tuo niin hyviä tuloksia, kuin toista ymmärtävä ja kuunteleva. Tämä lienee monelle ihan itsestäänselvyys, mutta itselleni tämä oli ja on edelleen välillä tosi vaikeaa ymmärtää. Ehkä vieläkin tärkeämpää oli kuitenkin oivaltaa, että sen kanssahan voi, ja oikeastaan pitääkin tehdä töitä. Sillä ilman sitä, ei minusta tai kenestäkään muustakaan voi koskaan tulla todellista (oman elämänsä) johtajaa.

Olen nyt palannut takaisin työelämään, ja aika näyttää osaanko hyödyntää täällä vanhempainvapaalla oivaltamiani arvokkaita asioita. Sen olen ainakin päättänyt, että vaikka urani on minulle tärkeä, se ei saa olla pois siitä, mikä on vielä tärkeämpää. Ja mitä johtajuuteen tulee, sitä pääsen kokeilemaan ensimmäistä kertaa kansainvälisen järjestön ISCOWA:n puheenjohtajana tämän vuoden helmikuun alusta alkaen. Wish me luck! :)

 
Annika Sormunen

Annika Sormunen

Annika on työskennellyt yhtäjaksoisesti Erityisjätteellä vuodesta 2014 alkaen. Tätä ennen hän on ollut aiemman omistajan Niska & Nyyssönen oy:n palveluksessa sekä toiminut konsulttina Insinööritoimisto Gradientissa. Annikan väitöskirja pohjakuonien hyödyntämisestä maarakennuksessa ja materiaalin tuotteistamisesta osana toimivaa kiertotaloutta valmistui marraskuussa 2017 Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Kiikarissa -blogissa Annika kertoo Suomen Erityisjätteen tutkimus- ja kehityshankkeista sekä kuulumisista maailmalta eli missä mennään esimerkiksi pohjakuonien käsittelyssä ja hyödyntämisessä muissa maissa.

”Jätemateriaalien kierrätys ja hyödyntäminen on jatkuvasti kehittyvä ala, ja sen saralla on paljon tutkittavaa ja kehitettävää. Itse rakastan opiskelua ja uuden tutkimista, ja mikäs sen mukavampaa kuin jakaa näitä kuulumisia teidän kanssa”.

 

Ota yhteyttä Annikaan