Katso
aukioloaikamme
täältä »

 
In English
 
Uutiset ja ajankohtaiset
 

Uutiset ja ajankohtaista

21.09.2018

Lehdistötiedote "Yli 300 000 tonnia pohjakuonaa hyötykäyttöön"

Lehdistötiedote


Yli 300 000 tonnia pohjakuonaa hyötykäyttöön

Suomen Erityisjäte Oy:n mukaan yhdyskuntajätteen poltossa jäljelle jäävälle pohjakuonalle löytyy hyötykäyttömahdollisuuksia. Pohjakuonaa, joka koostuu muun muassa lasista, metalleista, keramiikasta, kivestä, tiilestä, betonista ja tuhkasta, käsitellään Suomen Erityisjätteellä siirrettävällä ADR-kuivaerotuslaitteistolla.

”Olemme käsitelleet pohjakuonia vuodesta 2013 lähtien asiakkaidemme luona Ilmajoella, Espoossa, Tampereella ja Pohjois-Ruotsissa Bodenissa. Nyt käsittelymäärä on ylittänyt 300 000 tonnin rajan”, kertoo liiketoimintajohtaja Riina Rantsi tyytyväisenä. ”On tärkeää käsitellä jätteenpolton pohjakuonaa mahdollisimman hyvin, jotta se ei päätyisi kaatopaikoille. Edistyksellisellä ADR-kuivaerotustekniikallamme metallit erotellaan pohjakuonasta tarkasti. Näin syntyvä mineraaliaines eli Scanwas-keinokiviaines on laadukas materiaali korvaamaan neitseellisiä raaka-aineita esimerkiksi tierakenteissa tai betoniteollisuuden tuotteissa, jatkaa Rantsi.

Scanwas Infra 0/32-keinokiviainesta on hyödynnetty mm Tampereen Hiedanrannan kevyenliikenteenväylän rakennekerroksissa. Lisäksi Scanwas Infra 0/32 ja 0/2 keinokiviaineksia on käytetty Seinäjoen Puutarhalla kasvihuoneen piha-alueen rakentamisessa. Scanwas Bet 1/5 keinokiviainesta toimitetaan Lujabetonin Loimaan tehtaalle Luja-modulien valmistukseen. Keinokiviaines korvaa 50 % Luja-modulien neitseellisestä kiviaineksesta.

Käsittelyssä erotellut metallit toimitetaan uusiokäyttöön. Vuosittain metalleja kiertää hyötykäyttöön kauttamme lähes 10 000 tonnia.     

”Vastuullinen toiminta vaatii jatkuvaa kehittymistä, ja siksi emme ole tyytyneet helppoihin jo olemassa oleviin ratkaisuihin”, toteaa Rantsi.

Suomen Erityisjäte Oy on vuonna 2004 perustettu jätteenpolton pohjakuonien, pilaantuneiden materiaalien ja vaarallisten jätteiden käsittelyn, materiaalikierron ja loppusijoituksen asiantuntija. Yrityksen omistajia ovat Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ja Kuusakoski Oy. Yrityksen toimipisteet löytyvät Forssasta, Espoosta ja Lahdesta.

Lisätietoja
liiketoimintajohtaja Riina Rantsi, puhelin 040 725 8999

 
 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla toiminnastamme ja alaan liittyvistä uusista tuulista.