Katso
aukioloaikamme
täältä »

 
In English
 
Uutiset ja ajankohtaiset
 

Uutiset ja ajankohtaista

26.05.2020

Suomen Erityisjäte Oy käsittelee Salon ekovoimalaitoksen tuhkat ja kuonan

Suomen Erityisjäte Oy käsittelee Salon ekovoimalaitoksen tuhkat ja kuonan


Mediatiedote 26.5.2020  Lounavoima Oy - Suomen Erityisjäte Oy

Suomen Erityisjäte Oy on voittanut Lounavoima Oy:n kilpailutuksen Korvenmäen ekovoimalaitoksen tuhkien ja kuonan käsittelystä. Kattilatuhka ja APC-jäte käsitellään Porissa ja arinakuona Forssassa. Urakkasopimus allekirjoitettiin toukokuun puolivälissä. 

Salon ekovoimalaitoksen tuhkat ja arinakuonan käsittelee laitoksen käynnistyksestä alkaen forssalainen Suomen Erityisjäte Oy. Urakkakausi alkaa 1.11.2020, jolloin urakoitsijalla on oltava valmius ekovoimalaitoksella syntyvien tuhkien ja kuonan käsittelyyn.

Arinakuona käsitellään Kiimassuon jätteenkäsittelykeskuksessa Forssassa. Kuonasta seulotaan erityyppiset metallit, jotka toimitetaan teollisuudelle uusiokäyttöön. Jäljelle jäävä mineraalijae hyödynnetään esimerkiksi maanrakennuksessa sekä sementti- ja betoniteollisuudessa.

Kattilatuhka ja savukaasunpuhdistuksessa syntyvä APC-jäte käsitellään Porissa Marinkorven käsittelylaitoksella. Vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavat tuhkat stabiloidaan ja loppusijoitetaan vaarallisen jätteen kaatopaikalle.

  • Olemme erittäin tyytyväisiä solmittuun sopimukseen. Olemme tehneet pitkäjänteisesti kehitystyötä sen eteen, että voimme olla kokonaistoimittaja voimalaitoksien tuhkille. Lounavoima Oy:n arinakuonasta ja tuhkista pystymme jo nyt hyötykäyttämään noin 85 %, kertoo Suomen Erityisjätteen toimitusjohtaja Jukka Manskinen.

Suomen Erityisjäte Oy voitti Lounavoiman kilpailutuksen kaikki kolme osaa. Julkisena hankintana toteutettuun tarjouskilpailuun osallistui useita tarjoajia. Käsittelypalvelun hinnan lisäksi valintaperusteina oli ympäristöön ja laatuun liittyviä perusteita, kuten materiaalien talteenotto ja hyödyntäminen uusiokäyttöön sekä kuljetusten hiilidioksidipäästöt.  

Ekovoimalaitoshanke etenee aikataulussa

Työt ovat edenneet ekovoimalaitostyömaalla kevään aikana hyvin. Kaikki laitosrakennukset alkavat olla ulkopuolelta valmiita ja rakennustöiden painopiste on sisällä tapahtuvissa asennuksissa. Toukokuun ensimmäisellä viikolla asennettiin laitoksen 70-metrinen piippu. Kuonakuljettimen ja tuhkasiilojen asennus on parhaillaan käynnissä. Toukokuun lopussa on vuorossa kattilan painekoe, jossa testataan kattilan tiiviys.

Korvenmäestä Salon keskustaan rakennettavasta kaukolämmön runkolinjasta on valmiina noin 70 %. Salon keskustassa torin lähistöllä runkolinjan asennustyöt ovat asfaltointia vaille valmiit.

  • Saimme kumppaniksemme asiansa osaavan ammattilaisen käsittelemään tuhkat ja kuonan. Rakennustyömaalla työt ovat edenneet aikataulussa ja jos asiat etenevät kuten on suunniteltu jätepolttoainetta kokeillaan ensimmäistä kertaa tammikuussa 2021, toteaa Lounavoiman toimitusjohtaja Petri Onikki.

Lisätiedot

Petri Onikki, toimitusjohtaja, Lounavoima Oy, p. 050 530 0404, petri.onikki@lounavoima.fi
Jukka Manskinen, toimitusjohtaja, Suomen Erityisjäte Oy, p. 040 661 2858, jukka.manskinen@erityisjate.fi

Lounavoima Oy on alueellinen jätteestä energiaa tuottava yhtiö. Yhtiö rakennuttaa Salon Korvenmäkeen ekovoimalaitoksen, jossa tuotetaan kierrätyskelvottomasta polttokelpoisesta jätteestä lähienergiaa. Yhtiön omistavat Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja Salon Kaukolämpö Oy.

Suomen Erityisjäte Oy on jätteenpolton pohjakuonien, pilaantuneiden materiaalien ja vaarallisten jätteiden käsittelyn ja turvallisen loppusijoituksen sekä raaka-aineiden hyödyntämisen asiantuntija. Yrityksen omistajat ovat Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ja Kuusakoski Oy.

 
 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla toiminnastamme ja alaan liittyvistä uusista tuulista.