Katso
aukioloaikamme
täältä »

 
In English
 
Uutiset ja ajankohtaiset
 

Uutiset ja ajankohtaista

11.05.2023

Ihminen turvallisuuden takana – Hanna Vähä-Pietilä, ympäristöasiantuntija ja työsuojeluvaltuutettu


”Ihminen turvallisuuden takana” on juttusarja, jossa kuulemme Suomen Erityisjäte Oy:n työntekijöiden kertomana, miten turvallisuus toteutuu heidän päivittäisessä työssään.

Kuka olet?
Hanna Vähä-Pietilä, ympäristöasiantuntija ja työsuojeluvaltuutettu

Mitä turvallisuus sinulle tarkoittaa?
Työntekijänä minulle turvallisuus tarkoittaa sitä, että työpaikalta löytyy edellytykset tehdä työ turvallisesti. Tällainen ympäristö kannustaa toimimaan oikein ja kiinnittämään huomiota työtä tehdessä oikeisiin toimintatapoihin. Eli turvallisuus on ehkä tavallaan ”asioiden tekemistä oikein”. Haluan tehdä asiat huolella ja kunnolla, tätä kautta ne tulevat tehdyksi myös turvallisesti.

Itsellä on aina ollut kiinnostusta turvallisuuteen liittyvistä asioista ja huomaan monesti pohtivani erilaisten työtehtävien tai vaiheiden kohdalla turvallisuuteen liittyviä asioita. Tämä juontaa ehkä juurensa omasta taustastani teollisuuden aloilla erilaisista tuotannon työtehtävistä – työn kuormittavuuden ja esimerkiksi työvälineiden laajan kirjon kautta oppi kiinnittämään huomiota työturvallisuuteen ettei loukkaisi itseään ja ettei myöskään työtoverille sattuisi mitään.

Miten turvallisuus näkyy sinun työssäsi?
Omassa työssä ehkä merkittävin asia on tiedonkulku. Kun työnkuvaan kuuluu erilaisten jätteiden vastaanoton ohjausta, niin erityisesti vaarallisten jätteiden parissa on oleellista, että asiakkaille annetaan tarvittavaa tietoa ja ohjeistusta ja omalle kenttähenkilökunnalle kulkeutuu oikea tieto vastaanotettavista massoista.

Mitä asioita itse teet turvallisuuden edistämiseksi?
Oma ajatukseni on, että turvallisuutta edistetään parhaiten ennakoimalla ja puuttumalla epäkohtiin. Ennakoinnissa perehdytys ja toimintatapojen tunteminen sekä erilaisten ohjeistuksien ylläpito ja päivitys. Jos jostakin asiasta ei ole tarpeeksi tietoa, hankitaan sitä lisää esimerkiksi kouluttamalla henkilökuntaa. Tätä kautta riskien havainnointi ja hallinta helpottuu.

Tämän lisäksi on huomioitava asiat, joita ei voi ennakoida, tai joihin ei voi vaikuttaa. Esimerkiksi hätätilanteita varten valmistaudutaan ohjeilla ja harjoittelulla. Itse pidän huolta omista ensiaputaidoista ja puutun epäkohtiin niitä huomatessani.

Tuleeko mieleesi jokin turvallisuuteen liittyvä onnistuminen tai hyvä kehityssuunta?

Omassa työssä tulee toisinaan vastaan tilanteita tai aihealueita, joissa huomaa, että ei tiedä tarpeeksi jostakin asiasta tai aihepiiristä. Tällöin monesti on ehdotettu, että henkilökunnalle tarjotaan koulutusta – ja sitä on saatu. Asioihin perehtyminen etukäteen antaa varmuutta työn tekemiseen ja mahdollisia turvallisuusriskejä on helpompi havaita, kun on tietoa.

 
 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla toiminnastamme ja alaan liittyvistä uusista tuulista.